4 Απρ 2008

Πατέρας του ιού - Έφηβος Νεοζηλανδός ήταν εγκέφαλος σε παγκόσμιο δίκτυο κυβερνοεγκλήματος

Ένας 18χρονος, που πάσχει μάλιστα από ελαφρά μορφή αυτισμού, καταδικάστηκε την Τρίτη στη Νέα Ζηλανδία για τον κεντρικό του ρόλο σε ένα παγκόσμιο δίκτυο κυβερνογκλήματος, που μόλυνε 1,3 εκατ. υπολογιστές και προκάλεσε ζημιές 20 εκατ. δολαρίων.

Ο Όουεν Θορ Ουόκερ, γνωστός στο Διαδίκτυο ως «Akill» σχεδίασε έναν κρυπτογραφημένο ιό ο οποίος περνούσε απαρατήρητος από τα αντι-ιικά προγράμματα και υπέκλεπτε από τα μολυσμένα συστήματα κωδικούς πρόσβασης και αριθμούς πιστωτικών καρτών. Τα κλεμμένα δεδομένα χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια από άλλα μέλη της σπείρας για να διαπραχθούν απάτες.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας συνεργάστηκε στην υπόθεση με το FBI και τις Αρχές της Ολλανδίας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από επίθεση 50.000 μολυσμένων υπολογιστών «ζόμπι» εναντίον του κεντρικού διακομιστή στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια το 2006.

Την Τρίτη ο 18χρονος δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες για έξι κυβερνοεγκλήματα σε δικαστήριο του Τέιμς, κοντά στο σπίτι του στο Όκλαντ. Ο Ουόκερ πρόκειται να εμφανιστεί εκ νέου στο δικαστήριο στις 28 Μαΐου για τη διαδικασία καθορισμού ποινών.

Ο δικαστής Αρθουρ Τόμκινς δήλωσε ότι, αν και οι κατηγορίες επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνων, ο ίδιος δεν εξετάζει το ενδεχόμενο φυλάκισης του νεαρού, ο οποίος πάσχει από το σύνδρομο του Ασπεργκερ.

ΠηγήNewsroom ΔΟΛ

Πρόληψη και όχι απαγόρευση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4 ο  Συνέδ...