19 Ιουν 2008

Κρατική παρακολούθηση τηλεφωνημάτων και e-mail εγκρίνει εν μέσω «θύελλας» η ΣουηδίαΗ σουηδική κυβέρνηση επιμένει ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για την εθνική ασφάλεια
ΣτοκχόλμηΣε μία θυελλώδη συνεδρίαση το Κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε την Πέμπτη οριακά αμφιλεγόμενο πρόγραμμα παρακολούθησης όλων των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, της τηλεφωνικής κίνησης και των φαξ που «περνούν» τα σύνορα της σκανδιναβικής χώρας δίχως δικαστική εντολή.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής, μοιράζοντας σε ένδειξη διαμαρτυρίας αντίτυπα του μυθιστορήματος 1984 του Τζορτζ Όργουελ για το αστυνομικό κράτος.

Οι επικριτές του νόμου, που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο, καταγγέλλουν «εισβολή» στην ιδιωτική ζωή και παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών.

Οι εταιρείες Swedish Telecom, TeliaSonera AB και Google Inc μιλούν για το «σκληρότερο» πρόγραμμα παρακολούθησης στην Ευρώπη, ανάλογο με το κυβερνητικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Εισάγοντας αυτά τα νέα μέτρα, η σουδική κυβέρνηση ακολουθεί τα παραδείγματα που έχουν θέσει κυβερνήσεις από την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία έως το εξαιρετικά επικριτέο πρόγραμμα παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ» τονίζει η Google Inc.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους έθεσε σε ισχύ τον «Πατριωτικό Νόμο» δίνοντας στις υπηρεσίες πληροφοριών τη δυνατότητα να παρακολουθούν e-mail και τηλεφωνήματα χωρίς έγκριση δικαστηρίου.

Από πλευράς της, η σουηδική κυβέρνηση επιμένει ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για την εθνική ασφάλεια υπό το βάρος της διεθνούς τρομοκρατικής απειλής με τη χρήση νέων τεχνολογιών, αναφέρει το BBC.

Η κυβέρνηση αρνείται ισχυρισμούς ότι ο νόμος θα της δώσει απεριόριστες εξουσίες να κατασκοπεύει τους πολίτες της χώρας.

Τονίζει ότι θα «φιλτράρεται» μόνο η διεθνής κίνηση, αν και ορισμένοι ειδικοί επιμένουν ότι είναι αδύνατος ο διαχωρισμός ανάμεσα σε διεθνή και εγχώρια κίνηση.

Συγκεκριμένα, βάσει του νέου νόμου οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σουηδίας δεν θα χρειάζονται πλέον δικαστική εντολή για την παρακολούθηση τηλεφωνημάτων και e-mail, σε αντίθεση με την αστυνομία.

Ο πρώην επικεφαλής της σουηδικής υπηρεσίας πληροφοριών Saepo δήλωσε ότι ο νόμος αποτυγχάνει να εγγυηθεί τα ατομικά δικαιώματα και πρέπει να αναθεωρηθεί.

Για παραβίαση του ευρωπαϊκού νομικού κεκτημένου κάνει επίσης λόγο από πλευράς της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Πηγή: www.in.grΠρόληψη και όχι απαγόρευση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4 ο  Συνέδ...