19 Οκτ 2008

Αύξηση στο διαδικτυακό έγκλημα καταγράφει το FBIΤα κρούσματα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων μέσω του Διαδικτύου και άλλες μορφές κυβερνοεγκλήματος και κυβερνοκατασκοπείας έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο έτος, προκαλώντας ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων και απειλώντας την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το FBI.
«Στη διάρκεια του έτους η κακόβουλη δραστηριότητα έχει γίνει πολύ πιο διαδεδομένη» δήλωσε στο Reuters ο Σον Χένρι, βοηθός διευθυντής του τμήματος κυβερνοεγκλήματος της υπηρεσίας.
Επισήμανε ότι ακόμα και η Γουόλ Στριτ έχει δεχθεί εισβολές από χάκερ, έστω κι αν αυτά τα περιστατικά δεν σχετίζεται με τη σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση.
Όπως είπε ο Χένρι, μεμονωμένες εταιρείες επενδύσεων έχουν χάσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από κυβερνοεγκληματίες οι οποίοι παραβιάζουν πολλαπλούς λογαριασμούς πελατών και να ανεβάσουν τις τιμές μετοχών τις οποίες σκοπεύουν να πουλήσουν από τα δικά τους χαρτοφυλάκια.
Μια άλλη τακτική που εφαρμόζεται όλο και συχνότερα είναι το «spearfishing», κατά την οποία οι δράστες υποκλέπτουν τη λίστα ηλεκτρονικών επαφών μιας εταιρείας και στη συνέχεια αποστέλλουν παραπλανητικά e-mail με τα οποία ζητούν προσωπικές πληροφορίες.
Ιδιαίτερα δημοφιλή παραμένουν και τα λεγόμενα botnets, δίκτυα από εκατομμύρια μολυσμένους υπολογιστές, οι οποίοι εν αγνοία των χρηστών τους αναμεταδίδουν διαφημίσεις, υποκλέπτουν ευαίσθητα δεδομένα ή επιτίθενται μαζικά σε έναν κοινό στόχο για να τον θέσουν εκτός λειτουργίας.
Ο Χλενρι δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της διαδικτυακής κατασκοπείας και των κυβερνοεπιθέσεων που οργανώνονται από κυβερνήσεις. Πάνω από 20 χώρες, είπε χωρίς να τις κατονομάσει, έχουν εκδηλώσει «επιθετικό ενδιαφέρον» για την παραβίαση δικτύων αμερικανικών υπηρεσιών και εταιρειών.
Το Κέντρο Παραπόνων Διαδικτυακού Εγκλήματος του FBI έχει δεχθεί 1 εκατ. καταγγελίες από την ίδρυσή του το 2000. Σήμερα λαμβάνει 18 με 20 χιλιάδες αναφορές την ημέρα.
Newsroom ΔΟΛ

Πρόληψη και όχι απαγόρευση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4 ο  Συνέδ...