19 Ιουλ 2011

Στο «παρά πέντε» σώθηκαν 67 άνθρωποι από την αυτοκτονία. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τους πρόλαβε

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία για τον αριθμό των ανθρώπων που εκδηλώνουν στο Διαδίκτυο την πρόθεση τους να αυτοκτονήσουν.

Ευτυχώς πάντως, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάφερε να αποτρέψει 67 αυτοκτονίες χρηστών του Ιντερνετ, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα.


Πρόκειται για άτομα από 13 έως 48 ετών, κάποια από τα οποία (κυρίως ανήλικοι) είχαν πάρει χάπια αμέσως μετά την εκδήλωση της πρόθεσης τους στο διαδίκτυο, αλλά σώθηκαν χάρις στο γεγονός ότι εντοπίστηκαν γρήγορα από τους «χάκερς» της ΕΛΑΣ.

Εντυπωσιακό είναι ότι για κάποιους άλλους ανήλικους, αλλά και ενήλικες, κίνητρο αυτοκτονίας αποτελούσαν τα παιχνίδια στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, επειδή παραβίαζαν τους κανόνες των παιχνιδιών, τους απέβαλε για κάποιες ώρες ο κεντρικός διαχειριστής, κάτι που φαίνεται ότι ήταν πολύ «τραγικό» γι' αυτούς και δήλωναν πρόθεση αυτοκτονίας αν δεν τους επανέντασσαν άμεσα στο παιχνίδι.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό των επίδοξων αυτοχείρων, έπαιξαν άλλοι χρήστες του ίντερνετ, μεταξύ των οποίων και ένας ιερέας, οι οποίοι εντόπισαν τα απελπισμένα μηνύματα και ειδοποίησαν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε ότι αφορά τον ιερέα, προ δεκαημέρου το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχθηκε καταγγελία από το συγκεκριμένο άτομο, που δήλωσε ότι κατά την στιγμή της διαδικτυακής εξομολόγησης, μέσω προγράμματος ανταλλαγής μηνυμάτων (skype), ο εξομολογούμενος εκδήλωσε πρόθεση αυτοκτονίας, λόγω διαφόρων προσωπικών προβλημάτων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την ψηφιακή διερεύνηση.

Για κάθε περίπτωση, από τη Δίωξη συντάχτηκαν δικογραφίες και ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, ενώ με τη συνδρομή ψυχολόγων αντιμετωπίστηκαν τα περιστατικά των χρηστών του διαδικτύου, που έστελναν τα μηνύματα απόγνωσης.

Πηγή: www.protothema.gr

Πρόληψη και όχι απαγόρευση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4 ο  Συνέδ...