9 Δεκ 2011

Διεθνές κύκλωμα απάτης είχαν στήσει πέντε μετανάστες από την Αφρική. Είχαν εξαπατήσει μεγάλο αριθμό πολιτών οι οποίοι πίστεψαν πως είχαν κερδίσει αμύθητες περιουσίες στην Αφρική


Διεθνές κύκλωμα της αποκαλούμενης «νιγηριανής απάτης» είχαν στήσει στην Ελλάδα πέντε μετανάστες από την Αφρική. Το κύκλωμα είχε καταφέρει τα τελευταία 4 χρόνια να εξαπατήσει μεγάλο αριθμό πολιτών οι οποίοι πίστεψαν πως είχαν κερδίσει αμύθητες περιουσίες στην Αφρική από κληρονομιές ή συμμετοχή σε διεθνή τυχερά παιχνίδια εξάρθρωσαν αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μόνο από ένα «θύμα»  τους είχαν καταφέρει να κερδίσουν 200.000 ευρώ! 
Οι πέντε αφρικανοί και τρεις ακόμη ομοεθνείς τους που αναζητούνται  έστελναν παραπλανητικά ηλεκτρονικά μηνύματα και ζητούσαν χρήματα προκειμένου να βοηθήσουν στην  εκταμίευση μεγάλων χρηματικών ποσών που δήθεν είχαν κερδίσει. 

Ένας  58χρονος κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος πως τον Μάρτιο του 2010 έλαβε e - mail στο οποίο αναφέρονταν από άτομο το οποίο ισχυριζόταν ότι ο πατέρας του, στην Ακτή Ελεφαντοστού της Αφρικής, τον είχε ορίσει ως μοναδικό κληρονόμο χρηματικού ποσού ύψους 11.500.000 δολαρίων, υπό τον όρο να τα επενδύσει εκτός της επικράτειας της Αφρικής. 
Ο αποστολέας του μηνύματος ζητούσε από το «θύμα» την συνδρομή του προκειμένου να μεταφερθούν τα χρήματα της κληρονομιάς σε δικό του τραπεζικό του λογαριασμό, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να τα εκταμιεύσει, υποσχόμενος ως αμοιβή σημαντικό χρηματικό ποσό. Οι δράστες είχαν δημιουργήσει και «μαϊμού» έγγραφα τραπεζικών ιδρυμάτων της Αφρικής, στους οποίους αναγράφονταν το όνομα του 58χρονου, ως δικαιούχο του χρηματικού ποσού της κληρονομιάς.  
Έτσι κατάφεραν να του αποσπάσουν σταδιακά περισσότερα από 200.000 ευρώ τα οποία ο 58χρονος έδωσε σε κατάστημα ταχυμεταφοράς χρημάτων στην Αθήνα, ιδιοκτησίας ενός εκ των μελών του κυκλώματος, με προορισμό την Ακτή Ελεφαντοστού ωστόσο οι δράστες τα εκταμίευαν άμεσα στην Αθήνα. 
Χθες το απόγευμα ο 58χρονος, σε συνεννόηση με την αστυνομία  έκλεισε συνάντηση με τα μέλη του κυκλώματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προκειμένου να τους δώσει 9.800 ευρώ, τα οποία ζήτησαν ως επιπλέον έξοδα μεταφοράς του χρηματικού ποσού της κληρονομιάς. 
Επ' αυτοφώρω συνελήφθη ένας νιγηριανός και  ένας υπήκοος Καμερούν, ενώ στο κατάστημα ταχυμεταφοράς συνελήφθησαν και τρεις υπήκοοι Ερυθραίας.

Πρόληψη και όχι απαγόρευση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4 ο  Συνέδ...