12 Δεκ 2011

Εκρηξη στις ηλεκτρονικές απάτες με e-mail και ΑΤΜ


Διαστάσεις μάστιγας παίρνει πλέον η ηλεκτρονική απάτη καθώς η κρίση έχει προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση στις ψηφιακές επιθέσεις εις βάρος καταθετών και κατόχων πιστωτικών καρτών, με τη λεία των επιτήδειων να ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Μάλιστα, ειδικά ενόψει των γιορτών, οι τράπεζες χτυπούν καμπανάκι στους πελάτες τους καθώς από τη μια πολλαπλασιάζονται οι ηλεκτρονικές αγορές και από την άλλη πλήθος κόσμου πραγματοποιεί αναλήψεις χρημάτων από ATM ανά την Ελλάδα.
Τα κακόβουλα ηλεκτρονικά μηνύματα, μέσω των οποίων οι επιτήδειοι προσπαθούν να κλέψουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών αλλά και καρτών, αυξάνονται καθημερινά ενώ παράλληλα βελτιώνεται και η ποιότητά τους. Την ίδια στιγμή, οι σπείρες που χτυπούν τα ATM εφευρίσκουν ολοένα και πιο έξυπνους τρόπους για να παγιδεύουν τους ανυποψίαστους πελάτες των τραπεζών.
Απόδειξη της τάσης - που έχει παγκόσμιες διαστάσεις αλλά αφορά άμεσα και την Ελλάδα - είναι ότι, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας λογισμικού ασφάλειας Kaspersky Lab, το ποσοστό των κακόβουλων spam e-mails αυξήθηκε κατά 20 φορές στο τρίτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
Στα e-mails αυτά περιλαμβάνονται και όσα επιδιώκουν να «ψαρέψουν» στοιχεία από τους πελάτες των τραπεζών - όπως αριθμοί λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών.

Μαζικά μηνύματα. Ετσι, πέρα από τα κλασικά παραπλανητικά e-mails με υποτιθέμενες προσφορές από online παιχνίδια ή ψεύτικες ειδοποιήσεις από μεγάλους οργανισμούς, το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν μαζικά μηνύματα τα οποία καλούσαν τους παραλήπτες τους να συμμετάσχουν σε έρευνες για να κερδίσουν χρήματα. Οσοι ακολουθούσαν τον σχετικό σύνδεσμο που περιλαμβανόταν στο e-mail, έμπαιναν σε μια σελίδα που περιείχε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπλήρωναν. Η παγίδα, όμως, κρύβεται στη συνέχεια: σε μια νέα σελίδα καλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας ή του τραπεζικού τους λογαριασμού, ώστε να γίνει η πληρωμή που τους είχαν υποσχεθεί. Αν κάποιος δώσει τα στοιχεία, αργά ή γρήγορα θα δει υπέρογκες χρεώσεις στην πιστωτική του κάρτα ή θα του αφαιρεθούν χρήματα από τον λογαριασμό.
Παράλληλα, αρκετά συχνό είναι το φαινόμενο της κλοπής στοιχείων και από τα ΑΤΜ. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα οι κακοποιοί έχουν εφεύρει νέες μεθόδους προκειμένου να παραπλανούν τους πελάτες των τραπεζών, ώστε να τους αποσπούν τις κάρτες και τα ΡΙΝ τους.
Μία από τις δημοφιλείς πατέντες που έχουν υιοθετήσει, είναι η «μέθοδος των 20 ευρώ». Σε αυτή την περίπτωση, για να πάρουν τα χρήματα του ανυποψίαστου θύματος, ρίχνουν στον δρόμο ένα χαρτονόμισμα. Ταυτόχρονα, ειδοποιούν τον χρήστη του ΑΤΜ ότι του έχουν πέσει τα χρήματα και παράλληλα κλέβουν την κάρτα που χρησιμοποιεί. Σε άλλες περιπτώσεις, προθυμοποιούνται να βοηθήσουν - κυρίως ηλικιωμένους - πελάτες των τραπεζών υφαρπάζοντας τα προσωπικά τους στοιχεία, ενώ πιο εξελιγμένες σπείρες χρησιμοποιούν ειδικές μεμβράνες ή και μικροκάμερες προκειμένου να υποκλέψουν τους αριθμούς ΡΙΝ των καρτών.

Πρόληψη και όχι απαγόρευση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4 ο  Συνέδ...