20 Ιαν 2012

Υπερβολική χρήση του Διαδικτύου από τους εφήβους


Εθισμένοι στο διαδίκτυο είναι οι Έλληνες έφηβοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).
Ένας στους τέσσερις εφήβους σερφάρει στο Internet για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα τις καθημερινές, σχεδόν οι μισοί παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια καθημερινά, «συχνά χωρίς έλεγχο και χωρίς όρια», ενώ σχεδόν ένας στους έξι 15χρονους εμφανίζει συμπεριφορές εξάρτησης από τη χρήση του διαδικτύου.

Οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου αφιερώνουν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους σε εβδομαδιαία βάση για να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια  ή να «κατεβάσουν» μουσική από το Internet.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι έφηβοι περνούν πολλές ώρες της ημέρας στο Διαδίκτυο συχνά χωρίς έλεγχο και χωρίς όρια. Η υπερβολική χρήση που κάνουν, εξελίσσεται -σε ορισμένες περιπτώσεις- σε εξάρτηση, ενώ δυνητικά συνδέεται με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες (επιθετικότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, συμπτώματα κατάθλιψης και κοινωνική φοβία).
Ταυτόχρονα, η χρήση των κοινωνικών δικτύων του Internet μπορεί να λάβει αρνητικές διαστάσεις σε περιπτώσεις που οι έφηβοι συνομιλούν και αναπτύσσουν σχέσεις με αγνώστους (π.χ. σεξουαλική παρενόχληση, cyberbullying).
Από το 2006 έως το 2010 έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των εφήβων που ασχολούνται με τον υπολογιστή και το Internet για τουλάχιστον τρεις ώρες καθημερινά (από 5,7% σε 21,7% αντίστοιχα).

Πρόληψη και όχι απαγόρευση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4 ο  Συνέδ...