21 Ιαν 2012

Νέες διαστάσεις στον πόλεμο του διαδικτύου


Ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο καλά κρατεί. Μετά το blackout σε μερικά από τα μεγαλύτερα sites του διαδικτύου και τη σφοδρή διαμάχη στο Κογκρέσο για την πάταξη της διαδικτυακής πειρατείας, οι αρχές έκλεισαν το περιβόητο Megaupload.com, ενώ στη Νέα Ζηλανδία συνελήφθησαν επτά στελέχη του, εκ των οποίων και ο ιδρυτής του, Kim Dotcom. Η αντίδραση από τον χώρο του internet ήταν άμεση, με κυβερνοεπιθέσεις στις ιστοσελίδες του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, και όχι μόνο. 


Το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε λόγο για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις μαζικής παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Η όλη διαδικασία για τη σύλληψη των στελεχών του Megaupload ήταν εντυπωσιακή. Περίπου 70 ένοπλοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο σε 10 ακίνητα της εταιρείας, κατέσχεσαν 50 εκατ. δολ. και περιουσιακά στοιχεία όπου περιλαμβάνονται και πολυτελή αυτοκίνητα όπως μία Rolls Royce Phantom Drophead Coupe. 

To Μegaupload.com ήταν μία από τις πιο γνωστές ιστοσελίδες filesharing. Δημιουργήθηκε το 2005 και προσέφερε τη δυνατότητα εύκολου upload αρχείων. Είχε 50 εκατ. καθημερινούς επισκέπτες. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων αγγίζει τα 500 εκατ. δολ. 

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η σύλληψη των 7 στελεχών του Megaupload δεν σχετίζεται με την περιβόητη διαμάχη στο Κογκρέσο. Πολλοί, όμως, διαφωνούν. Μία ημέρα νωρίτερα, άλλωστε, ορισμένα από τα πιο γνωστά sites του διαδικτύου, εκ των οποίων και το Wikipedia, κατέβασαν ρολά αντιδρώντας στα νομοθετήματα SOPA (Stop Online Piracy Act) και PIPA (Protect Intellectual Property Act), που συζητώνται στο αμερικανικό Κογκρέσο.Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια είναι μια προσπάθεια των αμερικανικών αρχών να καταπολεμήσουν τις online αγορές πειρατικών αμερικανικών ταινιών, μουσικής και άλλων αγαθών, αναγκάζοντας τις εταιρείες του διαδικτύου να εμποδίσουν την πρόσβαση σε ξένες ιστοσελίδες που προσφέρουν υλικό το οποίο παραβιάζει τους αμερικανικούς νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων. 

Κάθε μάχη του Κογκρέσου κρύβει μία πιο σκληρή μάχη συμφερόντων μεταξύ επιχειρηματικών ομάδων. Οι κινηματογραφικές εταιρείες και οι δισκογραφικές ζητούν από το Κογκρέσο να πατάξει τη διαδικτυακή πειρατεία που τους στοιχίζει δισεκατομμύρια δολάρια. Από την άλλη πλευρά, κολοσσοί του Internet όπως η Google και το Facebook διαμαρτύρονται ότι με τα προτεινόμενα νομοσχέδια θα υπάρξει σοβαρή λογοκρισία στο Internet. 

Αυτή ακριβώς η διαμάχη εξηγεί γιατί οι Anonymοus δεν επιτέθηκαν μόνο σε ιστοσελίδες της κυβέρνησης, αλλά επίσης και σε sites εταιρειών της μουσικής και της κινηματογραφικής βιομηχανίας, εκ των οποίων και η Universal Music. 

Ο ιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales, δήλωσε στο BBC πως οι υποστηρικτές του SOPA αντιμετωπίζουν όσους αντιτίθενται ως ανθρώπους που θέλουν να επιβάλουν ή να υπερασπιστούν την πειρατεία. «Δεν είναι όμως αυτό το νόημα. Το θέμα είναι ότι το νομοσχέδιο είναι τόσο γενικό και κακογραμμένο που πρόκειται να επηρεάσει κάθε τι στο διαδίκτυο το οποίο μπορεί να μην έχει σχέση με την πειρατεία», κατήγγειλε. 

Το περασμένο Σάββατο, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, που μάλλον φάνηκε να πρόσκειται φιλικά στους διαμαρτυρόμενους: «Αν και πιστεύουμε ότι η online πειρατεία από ξένες ιστοσελίδες είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί σοβαρή νομοθετική απόκριση, δεν θα στηρίξουμε καμία νομοθεσία που μειώνει την ελευθερία της έκφρασης, αυξάνει τους κινδύνους στην ηλεκτρονική ασφάλεια ή υπονομεύει το δυναμικό και καινοτόμο παγκόσμιο διαδίκτυο». Πηγή: http://www.euro2day.gr

Πρόληψη και όχι απαγόρευση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4 ο  Συνέδ...