3 Ιαν 2012

Malware από τα Tablet στη δουλειά


Το 2011 σημειώθηκε σημαντική αύξηση της χρήσης των λεγόμενων έξυπνων φορητών συσκευών, η Symantec κατέγραψε μια παράλληλη αύξηση των κινδύνων που τις απειλούν και μάλιστα άνευ προηγουμένου. Η εταιρεία αναφέρεται σε έρευνα της Gartner, η οποία προβλέπει ότι οι πωλήσεις smartphone υπερέβησαν τα 461 εκατομμύρια ως το τέλος του 2011 ξεπερνώντας ακόμη και τις πωλήσεις υπολογιστών.
Μάλιστα, οι συνδυασμένες πωλήσεις smartphone και tablet εκτιμάται ότι θα είναι κατά 44% υψηλότερες από ό,τι η αγορά των υπολογιστών ως τα τέλη του 2011. 


Αυτή η έκρηξη έχει τραβήξει την προσοχή των κυβερνο-εγκληματιών. Ως αποτέλεσμα, κατά το 2011 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στο malware φορητών συσκευών. Είτε πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό, που έχει στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση το θύμα, είτε για κακόβουλο λογισμικό με στόχο την εκμετάλλευση του λογαριασμού του θύματος ή για κακόβουλο λογισμικό με στόχο την κλοπή πληροφοριών, είναι αδιαμφισβήτητο ότι το 2011 ήταν η πρώτη χρονιά που το κακόβουλο λογισμικό για φορητές συσκευές αποτέλεσε πραγματική απειλή για εταιρείες και καταναλωτές.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι το 2011 ήταν χρονιά εξωτερικής εισβολής, οι υπεύθυνοι ασφαλείας κεντρικών συστημάτων πληροφορικής έχουν ήδη στρέψει την προσοχή τους στους εσωτερικούς εισβολείς. Ο λόγος είναι η διάδοση των φορητών συσκευών, ιδιαίτερα των προσωπικών φορητών συσκευών. Ιδιαίτερα τα τablet αποτελούν πηγή σοβαρής ανησυχίας, καθώς οι υπάλληλοι τα ενσωματώνουν στις εταιρικές δομές, με ρυθμό που υπερβαίνει την ικανότητα της εταιρίας να τα διαχειριστεί και να τους προσφέρει προστασία, καθώς επίσης και να προστατεύσει τις πληροφορίες στις οποίες έχουν πρόσβαση οι υπάλληλοι μέσω αυτού του είδους των συσκευών.

Οι εταιρείες αναγνωρίζουν πλέον την αύξηση παραγωγικότητας των υπαλλήλων τους από την είσοδο των tablet συσκευών στην επιχειρηματική κουλτούρα. Αλλά μία τέτοια γρήγορη υιοθέτηση των tablet συσκευών κάνει τις εταιρείες ευάλωτες σε απώλεια δεδομένων από εσωτερικούς εισβολείς, είτε προέρχεται από κακόβουλη επίθεση, είτε όχι. Με τα tablet, η ανησυχία έχει μετατοπιστεί σε εσωτερικούς εισβολείς που είναι αόρατοι στα συστήματα πληροφορικής και αποκτούν πρόσβαση και αποστέλλουν ευαίσθητα δεδομένα, και στην περίπτωση κακόβουλων εισβολέων κλέβουν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Πηγή: http://tech.in.gr

Πρόληψη και όχι απαγόρευση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4 ο  Συνέδ...