9 Φεβ 2012

Στην πράξη ασφαλής χρήση νέων τεχνολογιών…για όλους


Άρθρο Γ.Τσαπρούνη, 
Διευθυντή Εταιρικών Σχέσεων WIND Ελλάς 
 
Η κινητή τηλεφωνία και το Internet ως μέσα επικοινωνίας αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας.


Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, η πρόσβαση στο Internet και το κινητό τηλέφωνο αποτελούν πλέον κύρια εργαλεία επικοινωνίας για όλους μας και διευκολύνουν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά μας. Παράλληλα η συνεχής πρόοδος της τεχνολογίας και ιδιαίτερα η διείσδυση της ευρυζωνικότητας έχει δώσει νέες διαστάσεις στο κινητό τηλέφωνο αλλά και στο διαδίκτυο.

Δικαίως θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η ευρυζωνικότητα, πλέον, δεν αποτελεί μόνο τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής, αλλά κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα για όλους. Όμως τόσο η κινητή τηλεφωνία όσο και το διαδίκτυο, όπως συμβαίνει με κάθε εργαλείο στα χέρια του ανθρώπου, ενέχουν κινδύνους από τη μη έλλογη ή κακόβουλη χρήση τους. Και αυτό αφορά όλους, αλλά κυρίως τα παιδιά και τους εφήβους που είναι πιο επιρρεπή σε προκλήσεις, καθώς η προσωπικότητά τους δεν είναι πλήρως διαμορφωμένη και η εμπειρία τους από την κοινωνική επαφή μικρή.

Η εξαπάτηση και η παρενόχληση είναι δυο πολύ συχνά φαινόμενα που βιώνουν αυτές οι ηλικίες κατά την επαφή τους με το διαδίκτυο. Οφείλουμε ως γονείς πρώτα από όλα, αλλά και ως υπεύθυνες επιχειρήσεις να ενθαρρύνουμε και να καθοδηγούμε τα παιδιά μας ώστε να αντιμετωπίζουν το διαδίκτυο, το κινητό τηλέφωνο και ευρύτερα τις νέες τεχνολογίες υπεύθυνα και με ασφάλεια.

Στο θέμα αυτό έχει πολύ ορθά τοποθετηθεί ο Αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής MD, DPM, FRC Phych. και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Εταιρεία Ψυχικής Υγείας του Παιδιού και Εφήβου) κος Ι. Τσιάντης, στο πλαίσιο της κοινωνικής εκστρατείας της WIND «kids@safety: Internet, Κινητό και Παιδί» για την ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών, η οποία έχει ήδη συμπληρώσει ένα χρόνο με δράσεις και ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών αλλά και γονιών. Συγκεκριμένα, ο κος Τσιάντης έχει επισημάνει εκτός των άλλων:

« Τα θεμέλια για την ορθή χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά μπορούμε να τα χτίσουμε εμείς οι γονείς. Δεν είναι αρκετό να βάζουμε κανόνες και περιορισμούς για την προστασία τους. Είναι σημαντικό να έχουμε καλή σχέση και επικοινωνία με τα παιδιά μας. Θα πρέπει να είμαστε κοντά τους, να συμμετέχουμε και να δημιουργούμε υπεύθυνους πολίτες στη νέα αυτή ψηφιακή κοινωνία.»

Ειδικότερα, η ιστοσελίδα www.kidsatsafety.gr ,που δημιούργησε η WIND πάντα με την επιστημονική επίβλεψη του κου Ι. Τσιάντη και την αμέριστη συνεργασία της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε, παρέχει αναλυτικές συμβουλές προς τους γονείς για την ορθή χρήση του κινητού και του Internet ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, ειδήσεις και οπτικοακουστικό υλικό σε σχέση με την ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών, έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών στο διαδίκτυο και τη χρήση του, ενώ παραπέμπει και σε ιστοσελίδες ελληνικών και ευρωπαϊκών οργανισμών που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του αυτοέλεγχου για την υπεύθυνη παροχή υπηρεσιών προς τους συνδρομητές της και ιδιαίτερα για την προστασία των ανηλίκων, η WIND έχει υπογράψει σχετικό Κώδικα Δεοντολογίας καθώς και Ευρωπαϊκό Μνημόνιο για την ασφαλέστερη χρήση κινητού από παιδιά και εφήβους και γενικότερα την προστασία ανηλίκων χρηστών σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία μέσω του κινητού τηλεφώνου, ενώ συγχρόνως προσφέρονται στους γονείς – συνδρομητές τεχνολογικά εργαλεία που διασφαλίζουν την ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών από ανήλικους, όπως η δυνατότητα φραγής συγκεκριμένων υπηρεσιών και αριθμοσειρών (όπως 901 ή χρεώσιμα 5ψήφια) καθώς και καθολική φραγή πλοήγησης στο Internet μέσω κινητού.

Παράλληλα με την κοινωνική εκστρατεία kids@safety η WIND, υποστηρίζει ως χορηγός, τη διαδικτυακή και διαδραστική εφαρμογή χρήσιμων συμβουλών www.cyberkid.gov.gr για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, μια πρωτοβουλία του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υλοποιείται από το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το CyberKids αποσκοπεί στην ασφαλή εξοικείωση του κοινού με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα με το internet. Προβάλει τα θετικά του διαδικτύου, που μεταξύ άλλων προσφέρει επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία, παράλληλα, όμως, παρουσιάζει και τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση σε αυτό, μέσα από διαδραστικές εφαρμογές, όπως παιχνίδια, συμβουλές κ.α. Απευθύνεται σε παιδιά μέχρι 12 ετών και στους γονείς τους.

Η WIND στηρίζει έμπρακτα αυτήν την πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, δίνοντας το «παρόν» ως χορηγός στις σχετικές ημερίδες, ανά την Ελλάδα, οι οποίες διοργανώνονται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Για το 2012 η WIND έχει προγραμματίσει ομιλίες και εκδηλώσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια με στόχο να προσεγγίσει όσο γίνεται περισσότερους γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά σε μία προσπάθεια να κατανοήσουν ότι ασφάλεια δεν είναι η απαγόρευση αλλά η γνώση.

Παράλληλα, συνεχίζεται η υποστήριξη ερευνών και η διάδοση επιστημονικών θέσεων με προτάσεις και τρόπους αντιμετώπισης για όλους τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο διαδίκτυο τα παιδιά και οι έφηβοι. Όλες οι παραπάνω δράσεις αποτελούν μέρος της στρατηγικής εταιρικής υπευθυνότητας «Στην Πράξη που υλοποιεί η WIND Ελλάς, εδώ και 18 χρόνια.

Πηγή: http://www.protothema.gr

Πρόληψη και όχι απαγόρευση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4 ο  Συνέδ...