9 Φεβ 2012

Συναγερμός για τον εθισμό στο ίντερνετ

Συναγερμός για τον εθισμό στο ίντερνετ  Αφυπνίζονται οι Έλληνες όσον αφορά στις παράνομες δραστηριότητες στο Διαδίκτυο, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται και οι περιπτώσεις εξάρτησης από τη χρήση του Internet. Αυτά είναι δύο από τα βασικά συμπεράσματα των στοιχείων που παρουσιάστηκαν χθες, κατά τη διάρκεια ημερίδας με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της γραμμής καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, SafeLine (www.safeline.gr), το 2011 υπήρξαν 3.635 καταγγελίες. Όμως, αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως την περασμένη χρονιά αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των καταγγελιών που αφορούσε περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας. Συγκεκριμένα, οι αντίστοιχες καταγγελίες ξεπέρασαν τις 100, ενώ κατά το β' εξάμηνο του 2011 ο αριθμός των αναφορών που σχετίζονταν με παιδική πορνογραφία διπλασιάστηκε σε σχέση με το α' εξάμηνο.
 
Όσον αφορά στο θέμα της εξάρτησης, όπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το προσωπικό της Γραμμής Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ (help@saferinternet.gr και 800 11 800 15) παρέπεμψε 250 περιπτώσεις γονέων και εφήβων στα ιατρεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τους εφήβους με υπερβολική ενασχόληση στο Διαδίκτυο. Επίσης, από τη γραμμή υποστήριξης παραπέμφθηκαν 225 αναφορές στο Safeline.gr και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ άλλες 91 παραπέμφθηκαν σε άλλους αρμόδιους φορείς (καταναλωτικές οργανώσεις, κ.λπ.).
Συνολικά, το 2011 η γραμμή βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ δέχτηκε συνολικά 1.559 αιτήματα. Ο εθισμός και η εξάρτηση από το Διαδίκτυο αποτελούν την πρώτη αιτία αναζήτησης πληροφοριών και συμβουλών με 37%. Ακολουθούν με 32% τα αιτήματα που αφορούν σε γενικές πληροφορίες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Ποσοστό 11% κατήγγειλε προβλήματα σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, twitter) και συγκεκριμένα με ψευδή προφίλ.
Αύξηση
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της γραμμής είναι ραγδαία η αύξηση των τηλεφωνημάτων που σχετίζονται με τα προβλήματα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα από το πλέον δημοφιλές, το Facebook μέσω της δημιουργίας ψευδών προφίλ, κ.λπ. Σημειωτέον πως το ποσοστό των καταγγελιών στο Safeline που αφορούσαν το Facebook έφθασε στο 35%.

Πηγή: http://www.imerisia.gr

Πρόληψη και όχι απαγόρευση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4 ο  Συνέδ...