23 Φεβ 2012

Απειλείται η αγορά του cloud computing


Απειλείται η αγορά του cloud computing

Ένα συνονθύλεμα αντικρουόμενων νομοθεσιών και κανονισμών διεθνώς απειλεί να ανακόψει την πορεία της αγοράς cloud computing, σύμφωνα με έρευνα της Business Software Alliance.

Η έρευνα κάνει σαφές ότι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να εναρμονίσουν τις πολιτικές τους, ώστε η ροή των δεδομένων μεταξύ των χωρών να γίνεται πιο ομαλά και να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις οικονομικές δυνατότητες που προσφέρει το cloud computing.

Μάλιστα, το BSA Global Cloud Scorecard καθιερώνει μια νέα στο είδος της κατάταξη που αφορά την ετοιμότητα των χωρών να ηγηθούν της ανάπτυξης μιας ενοποιημένης αγοράς cloud διεθνώς.

Η μελέτη αξιολογεί νόμους και κανονισμούς σε επτά περιοχές: προστασία δεδομένων, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ηλεκτρονικό έγκλημα, πνευματική ιδιοκτησία, τεχνολογική διαλειτουργικότητα και νομική εναρμόνιση, ελεύθερο εμπόριο και τεχνολογική υποδομή.

Οι πέντες χώρες που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις πιο ολοκληρωμένες πολιτικές όσον αφορά το cloud είναι οι: Ιαπωνία, Αυστραλία, Γερμανία, Η.Π.Α και Γαλλία.

Κάποια σημαντικά ευρήματα της μελέτης:
  • Υπάρχει σαφής διαχωρισμός στην ετοιμότητα όσον αφορά το cloud ανάμεσα σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ιαπωνία, οι Η.Π.Α. και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν εφαρμόσει σταθερές νομικές και ρυθμιστικές βάσεις, για την υποστήριξη της ανάπτυξης του cloud computing, ενώ αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία έχουν πολύ δουλειά ακόμα προκειμένου να ενταχθούν στη διεθνή αγορά cloud. 
  • Η Ιαπωνία κατέχει την πρώτη θέση, καθώς διαθέτει πλήρη προστασία των προσωπικών στοιχείων, η οποία δεν αποτελεί εμπόδιο στο εμπόριο, μια πλήρη σειρά προστασίας όσον αφορά εγκληματικές ενέργειες και πνευματικά δικαιώματα και πολύ εύρωστη τεχνολογική υποδομή. Κατέχει, επίσης, ηγετική θέση στην ανάπτυξη διεθνών τεχνολογικών standards. 
  • Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας είναι ότι πολλές χώρες που βρίσκονται σε καλό επίπεδο, περιφρουρούν τον εαυτό τους με νόμους και κανόνες οι οποίοι συγκρούονται με εκείνους άλλων χωρών. Για παράδειγμα, ο προτεινόμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων (Data Protection Regulation) μπορεί να υπονομεύσει την πιθανή ανάπτυξη και τις οικονομικές επιπτώσεις του cloud.Μπορείτε να βρείτε την πλήρη λίστα της κατάταξης των 24 χωρών και αναλυτικά ευρήματα της μελέτης στο παρακάτω link: http://www.bsa.org/cloudscorecard

Πρόληψη και όχι απαγόρευση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4 ο  Συνέδ...