29 Φεβ 2012

Πουλάνε παράνομα φάρμακα μέσω Facebook


Πουλάνε παράνομα φάρμακα μέσω Facebook
Παράνομα διαδικτυακά φαρμακεία σε διάφορες πλευρές του πλανήτη χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα και συγκεκριμένα το Facebook, το Twitter και το YouTube για να πλησιάσουν ανυποψίαστους νεαρούς χρήστες και να τους πουλήσουν τα παράνομα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Ελέγχου Φαρμάκων (INCB), που ελέγχει το εμπόριο φαρμάκων, παράνομα φαρμακεία δέχονται παραγγελίες online μέσω των social networks.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Hamid Ghodse, αναφέρει ότι τα παράνομα φαρμακεία δημοσιεύουν τα προϊόντα τους μέσω των κοινωνικών δικτύων σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν νέους πελάτες.
Οι έμποροι προσπαθούν να έρθουν κοντά στους χρήστες μέσα από τα social networks και στη συνέχεια να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία ή να τους οδηγήσουν σε chat room και να τους μιλήσουν για το πόσο καλά είναι τα προϊόντα τους με σκοπό να τα πουλήσουν. Στη συνέχεια τους βομβαρδίζουν με δεκάδες διαφορετικά φάρμακα.
Η Επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις να εντοπίσουν και να κλείσουν τα παράνομα καταστήματα πώλησης φαρμάκων και να κατάσχουν τις παράνομες ουσίες που αποστέλλονται ταχυδρομικά στους χρήστες.
Η έρευνα της INCB κάνει λόγο για 12.000 κατασχέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο πακέτων με παράνομα φάρμακα που είχαν σταλεί σε υποψήφιους αγοραστές μέσω ταχυδρομείου Πάνω από 5.500 περιπτώσεις είχαν να κάνουν με παράνομες ουσίες.
Η Ινδία είναι ο νούμερο ένας αποστολέας τέτοιων φαρμάκων και ουσιών αφού εκεί κατάσχεται το 58% των περιπτώσεων ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Πολωνία συμμετέχουν ενεργά στη διακίνηση των παράνομων φαρμάκων.
Η παράνομη διακίνηση φαρμάκων, γνωστών αλλά και αγνώστων, αποτελεί μέρος της παγκόσμιας εγκληματικότητας σύμφωνα με την INCB και πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως το εμπόριο των ναρκωτικών, το οργανωμένο έγκλημα, η διαφθορά, με παγκόσμια μέσα και συντονισμό.
Πηγή: http://www.e-go.gr

Πρόληψη και όχι απαγόρευση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4 ο  Συνέδ...