21 Μαρ 2012

Προστασία κωδικών στον υπολογιστή


Τα οφέλη του να έχουμε έναν ασφαλή υπολογιστή στην σημερινή εποχή είναι αδιαμφισβήτητη. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να είναι ασφαλές το σύστημα μας αποτελούν οι onlineλογαριασμοί που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας για διάφορα sites ακόμα και για τις τραπεζικές μας συναλλαγές.
Ξέρατε ότι ένα online account (διαδικτυακός λογαριασμός) μπορεί να προσβληθεί από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, και με τις κατάλληλες γνώσεις να έχει στην κατοχή του όλα τα στοιχεία του λογαριασμού και να τα εκμεταλλευτεί προς όφελος του χωρίς να το γνωρίζουμε. Η επιπλέον προστασία είναι και θα είναι απαραίτητη όλο και περισσότερο όσο οι υπολογιστές εμβαθύνουν στην καθημερινότητα μας.

Το Safe Browsing (ασφαλείς περιήγηση) είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για να έχουμε ένα ασφαλή υπολογιστή και να διαχειριζόμαστε χωρίς φόβο τις συναλλαγές μας και τα online account μας. Όλοι γνωρίζουμε λίγο - πολύ τα χαρακτηριστικά των browsers και το ποιες ευκολίες μας παρέχουν. Λιγότερο όμως γνωστά είναι τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, των πιο γνωστών browsers που χρησιμοποιούμε όπως Firefox, Internet Explorer και Chrome. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι προσφέρονται να αποθηκεύσουν τα στοιχεία σύνδεσής των λογαριασμών σας username και passwords. Είναι ένα πρακτικό χαρακτηριστικό γνώρισμα, αλλά τι θα συμβεί αν κάποιος αποφασίζει να ξεκινήσει «σκαλίζει» τις ιστοσελίδες σας που επισκέπτεστε; Δεν έχει σημασία πόσο ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης έχετε χρησιμοποιήσει αν έχετε επιτρέψει σε ένα πρόγραμμα περιήγησης να τις αποθηκεύσει χωρίς καμία προστασία. 
Ο Firefox προσφέρει καλή προστασία, δεδομένου ότι μπορεί να αποθηκεύσει ένα κρυπτογραφημένο αρχείο κωδικών στο σκληρό σας δίσκο, αν το ζητήσετε. Αυτό προστατεύει όλες τις συνδέσεις με διαδικτυακούς λογαριασμούς τα usernames και τα passwords. Έτσι, αν κάποιος τυχαίνει να είναι στον υπολογιστή σας και χρησιμοποιεί το πρόγραμμα περιήγησης, θα πρέπει να εισάγετε τον κύριο κωδικό (master password) που έχετε ορίσει πριν αρχίσει το πρόγραμμα περιήγησης να συμπληρώνει αυτόματα όλα τα στοιχεία των λογαριασμών σας. 


Για τον Internet Explorer δεν υπάρχει τέτοιος άμεσος αντικαταστάτης. Υπάρχει όμως ένας Content Advisor (σύμβουλος περιεχομένου) που έχει σχεδιαστεί για να εμποδίσει ακατάλληλο περιεχόμενο και όχι να παρεμποδίζει την πρόσβαση στον browser και στους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης. Εάν επιλέξετε Internet Options  με τα την καρτέλα Content θα εμφανιστεί η επιλογή Enable στο menu του Content Advisor. Tο ενεργοποιείτε και στο menu που θα εμφανιστεί επιλέγουμε την καρτέλα General και στο Supervisor password πατάμε create password. Στο επόμενο menu ορίσουμε των κωδικό που θέλουμε και στο πεδίο Hint μια φράση ή οτιδήποτε άλλο θα μας κάνει να το θυμηθούμε σε περίπτωση που το ξεχάσουμε, πατάμε το OK και είμαστε έτοιμοι.
Όσο αφορά τον Chrome, η ασφάλεια είναι ακόμα πιο χαλαρή. Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να προστατεύσετε με κωδικό πρόσβασης πρόσβαση τον browser με κάποια δικιά του επιλογή. Υπάρχει μια επέκταση που ονομάζεται Secure Profile που κατά κάποιο τρόπο να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Μέσω αυτού μπορούμε να ορίσουμε έναν κωδικό που θα τον ζητάει ο browser κατά την εκκίνηση του. Ωστόσο, καθώς πρόκειται για μια επέκταση μπορεί να απενεργοποιηθεί από καλά ενημερωμένους ανθρώπους. Αν και δεν είναι ή καλύτερη επιλογή παρεμποδίζει την πρόσβαση και είναι καλύτερο από το τίποτα.

Πώς να ενισχυθεί η προστασία σας με κωδικό πρόσβασης στον Firefox
Αφήνοντας browser σας να θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης αποδυναμώνετε την ασφάλεια. Όποιος έχει πρόσβαση στο σύστημά σας μπορεί να συνδεθεί σε οποιαδήποτε τοποθεσία για ψώνια, και, ενδεχομένως, των τραπεζών και των e-mail σας. Στον Firefox, μπορείτε να προσθέστε ένα Master Password επιλέγοντας το Firefox Menu > Options > Security και τσεκάρουμε Use a master password.


Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που θα σας ζητήσει να δώσετε τον κωδικό πρόσβασης που επιθυμείτε, κάντε κλικ στο κουμπί ΟΚ και τελειώσατε.

Ένα πρόγραμμα που ονομάζεται FireMaster μπορεί να εκτελέσει τοπικά επίθεση brute-force στο κρυπτογραφημένο αρχείο κωδικών του Firefox. Ενισχύσετε την ασφάλεια του browser, με την βελτιωμένη δυνατότητα κρυπτογράφησης συστήματος επιλέγοντας  Firefox Menu > Options > Advanced > Encryption > Security Devices και επιλέγουμε το Enable FIPS.

Πρόληψη και όχι απαγόρευση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4 ο  Συνέδ...