22 Μαρ 2012

Ριζικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα


 

Η αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη του εγκλήματος του βιασμού, η τιμωρία των πταισμάτων μόνο με την επιβολή διοικητικών προστίμων, η αλλαγή της νομοθεσίας ώστε το ηλεκτρονικό έγκλημα να τιμωρείται ακόμη και αν έχει διαπραχθεί εκτός ελληνικών συνόρων, είναι μόνο μερικές από τις κατευθύνσεις προς τις οποίες φαίνεται να αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας στην χώρα μας έπειτα από 61 ολόκληρα χρόνια. 


Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, παρουσίασε το έργο της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που επεξεργάζεται τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες όπως είπε «θα αποτελέσουν πλέον έργο της επόμενης κυβέρνησης». 

Πρόεδρος της επιτροπής είναι η καθηγήτρια ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κυρία Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου, η οποία και παρουσίασε τις βασικές επιλογές της επιτροπής ώστε να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας.

Κάποιες από τις προτάσεις αυτές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εγείρουν ενστάσεις – ήδη παρευρισκόμενοι στη συνέντευξη δικαστές εξέφρασαν αντιρρήσεις – ενώ κάποιες άλλες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Οι πιο σημαντικές προτάσεις για αλλαγή του Ποινικού Κώδικα προβλέπουν: 

-   Την αυτεπάγγελτη άσκηση ποινικής δίωξης για το έγκλημα του βιασμού χωρίς να απαιτείται η δυνατότητα δήλωσης ψυχικού τραυματισμού.  

-   Την κατάργηση των «απαρχαιωμένων εγκλημάτων» των άρθρων 355 (απάτη σχετικά με το γάμο) και 356 (διγαμία)!

-   Διεύρυνση των ορίων ισχύος των ελληνικών νόμων ώστε να αντιμετωπιστεί το ηλεκτρονικό έγκλημα. Για παράδειγμα αν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με υβριστικό ή απειλητικό περιεχόμενο σταλεί από την Ευρώπη στην Ελλάδα να μπορούν να τύχουν εφαρμογής οι ελληνικοί νόμοι ώστε με αίτημα δικαστικής συνδρομής να μπορούν να προχωρήσουν οι έρευνες. 

-   Την κατάργηση των πταισμάτων από την κατηγορία των εγκλημάτων τα οποία πλέον διακρίνονται μόνο σε πλημμελήματα ή κακουργήματα. 

-   Την αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού των χρηματικών ποινών που επιβάλλονται από τη δικαιοσύνη. 

-   Την κατάργηση της δικαστικής απέλασης και την μονιμοποίηση μόνο της διοικητικής απέλασης. 

-   Την κατάργηση του θεσμού της μετατροπής των ποινών σε χρηματικές. Όπως εξήγησε η κυρία Συμεωνίδου εισάγεται ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο ώστε να μην δημιουργείται ανισότητα μεταξύ εχόντων και μη εχόντων. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ένας επιχειρηματίας που ρυπαίνει το περιβάλλον μπορεί να πληρώσει άνετα την μετατροπή της ποινής του και να διαπράξει το ίδιο έγκλημα. Δεν θα μπορέσουν όμως να το κάνουν όσοι δεν έχουν χρήματα. 


Ο Παπαιωάννου για τα blogs 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι το σύστημα απονομής δικαίου πάσχει από πολυνομία, κακονομία και αναποτελεσματικότητα και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το έργο της επιτροπής. Τόνισε επίσης ότι είναι σχεδόν έτοιμος ο νέος νόμος τα blogs και οι διατάξεις του κινούνται προς την κατοχύρωση της διακίνησης της ελευθερίας των ιδεών, εστιάζουν όμως στην καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.  
Πηγή: http://www.protothema.gr

Πρόληψη και όχι απαγόρευση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4 ο  Συνέδ...