8 Μαρ 2012

Κινητικότητα και ασφάλεια στο επίκεντροΑνοίγει σήμερα τις πύλες της η περίφημη CeBIT του Ανόβερο, η μεγαλύτερη έκθεση προϊόντων ψηφιακής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στον κόσμο. Kινητικότητα και ασφάλεια είναι οι δυο κυρίαρχες τάσεις.

Το Ινστιτούτο Fraunhofer, για παράδειγμα, επικεντρώνει φέτος στις οδικές συγκοινωνίες. Στο περίπτερο 26 παρουσιάζει μοντέλα αυτοκινήτου που μπορούν να συμβάλουν στον καλύτερο συντονισμό των αστικών συγκοινωνιών και στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Στο πλαίσιο του smart mobility, όπως ονομάζεται, τα οχήματα είναι συνδεδεμένα μέσω ενός συστήματος πλοήγησης ή του κινητού τηλεφώνου του οδηγού με ένα κεντρικό σύστημα επίβλεψης των συγκοινωνιών. Όπως εξηγεί ο Γενς Τσεχ, επικεφαλής του σχετικού πρότζεκτ:

"Στο παράδειγμά μας βλέπετε δυο φωτεινούς σηματοδότες που μεταφέρουν στο αυτοκίνητο την πληροφορία για το πότε θα ανάψει πράσινο με αποτέλεσμα το όχημα να μπορεί να βελτιστοποιεί την κίνηση, έτσι ώστε να διασχίζει πιο αποτελεσματικά και με λιγότερους ρύπους τους δρόμους".

Τιμώμενη χώρα φέτος η Βραζιλία

Η θεματική ενότητα ‘επικοινωνία machine to machine’ (M-to-M) βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο περίπτερο της Vodafone. H εταιρία θα εγκαταστήσει μελλοντικά σε όλα τα μοντέλα της BMW μικρά τσιπάκια που έχουν παρόμοιες λειτουργίες με τις κάρτες sim των κινητών. Έτσι ο οδηγός μπορεί να είναι συνδεδεμένος με το διαδίκτυο αλλά και να καλέσει αυτόματα για βοήθεια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Στο θέμα κινητικότητα επικεντρώνει και η ΙΒΜ. Ερευνητές της εταιρίες προχώρησαν στην ανάπτυξη μιας νέας μπαταρίας, με την οποία τα ηλεκτροκίνητα μπορούν να διανύουν έως και 800 χλμ. περίπου πέντε φορές περισσότερα από ότι με τις σημερινές.

Ασφάλεια και χρήστης

Δεύτερη μεγάλη θεματική ενότητα της φετινής CeBIT η ασφάλεια, καθώς "ο μεγαλύτερος κίνδυνος κάθεται σε απόσταση 30 εκατοστών από την οθόνη", όπως λέει χαρακτηριστικά ο Μίχαελ Γκράμσε από την Kaspersky. Ο χρήστης δεν συνιστά απλώς τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικός, σύμφωνα με τον ίδιο: "Αύριο θα πάει ο υπάλληλος στο αφεντικό του και θα πει ότι δεν μπορεί πλέον να κουβαλά μαζί του το laptop γιατί είναι βαρύ και του πονάει η μέση. Γι΄ αυτό προτιμά μια ταμπλέτα".

Το περίπτερο της IBM


Ο απόλυτος εφιάλτης για κάθε τμήμα πληροφορικής και τους διαχειριστές δικτύου μιας επιχείρησης. Η τάση που θέλει πολλούς εργαζόμενους να χρησιμοποιούν το προσωπικό τους hardware για επαγγελματικούς σκοπούς, επιβάλλει την εξεύρεση νέων εφαρμογών για την ασφαλή πρόσβασή τους σε δεδομένα εντός του δικτύου μιας επιχείρησης.

"Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση και απόδοση του εργαζομένου όταν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δική τους συσκευή, την οποία και έχουν συνηθίσει από το σπίτι", λέει ο κ. Γκράμσε.

‘Bring your own device’ λέγεται η νέα αυτή τάση που μπορεί να προκαλεί… πονοκέφαλο στις επιχειρήσεις αλλά υπόσχεται… χρυσές δουλειές για όλους εκείνους που διατείνονται στην CeBIT ότι έχουν λύσεις για το θέμα της ασφάλειας.Πηγή: http://www.skai.gr

Πρόληψη και όχι απαγόρευση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4 ο  Συνέδ...