17 Απρ 2012

Επικίνδυνα «πειράγματα» μέσω ίντερνετ


Φωτογραφία για Επικίνδυνα «πειράγματα» μέσω ίντερνετ

Η «κυβερνοκαζούρα» μπορεί να ακούγεται ως μία φάρσα που κάνουν τα παιδιά με τους φίλους τους στο Διαδίκτυο, όμως οι επιπτώσεις της στα θύματα... δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν. 

Και αυτό γιατί μπορεί στο σχολείο ένα πείραγμα ή ένα «χοντρό αστείο» μεταξύ συμμαθητών να γίνεται αντιληπτό μόνο στη μικρή κοινότητα των παιδιών, στο Διαδίκτυο όμως η καζούρα είναι «προσβάσιμη» από χιλιάδες μάτια. 

Άλλωστε, το νόμισμα έχει δύο πλευρές, και το διαδίκτυο δεν ξεφεύγει από τον κανόνα. Δίπλα στα θετικά ελλοχεύουν κίνδυνοι. Έκθεση σε πορνογραφικό υλικό, εκφοβισμός, εξύβριση, είναι οι πιο συνήθεις κίνδυνοι για τους ανηλίκους.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τα παιδιά - θύματα μιας «κυβερνοκαζούρας» -cyber bullying, όπως είναι η ορολογία για θέματα εκφοβισμού ή εξύβρισης μέσω Διαδικτύου- περίπου το 20% φτάνει ακόμη και στο σημείο να εκφράζει σκέψεις να αυτοκτονήσει. 

Τα παιδιά αυτά αισθάνονται εξευτελισμό και φόβο, την ίδια στιγμή που δεν θέλουν να μοιραστούν το πρόβλημά τους. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με την έρευνα EU Kids Online από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe (www. saferinternet.org), το 10% των παιδιών παραδέχεται ότι έχει ενοχληθεί ή έχει νιώσει άσχημα από κάτι που είδε στο Διαδίκτυο. 

Από την άλλη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι οκτώ στους δέκα γονείς -το 79%- δεν γνωρίζουν εάν το παιδί τους έχει υποστεί διαδικτυακό bullying (εκφοβισμό και εξύβριση). Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά άγνοιας, με την κατάσταση να είναι παρόμοια σε Κύπρο, Ιταλία, Ουγγαρία και Ρουμανία.

Μάλιστα, η ψηφιακή παρενόχληση μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνη με αποτέλεσμα κάποια περιστατικά να εμπίπτουν σε ποινικά αδικήματα. Ήδη, στην Αττική υπάρχουν επτά περιπτώσεις παιδιών τα οποία έχουν διωχθεί με ειδική εντολή του εισαγγελέα και βρίσκονται σε ένα στάδιο παρακολούθησης από ειδικούς επιστήμονες. Συνολικά, περίπου 120 παιδιά παρακολουθούνται για «ιντερνετισμό», δηλαδή για υπερβολική χρήση του διαδικτύου.


Πηγή: http://www.newsnow.gr

Πρόληψη και όχι απαγόρευση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο

Συνέδριο σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης από την ΕΛ.ΑΣ Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην απαγόρευση. Αυτό τονίστηκε κατά το 4 ο  Συνέδ...